MCHC مخفف چیست و در آزمایش خون به چه معناست؟
اگر علائمی مانند احساس ضعف بدنی، درد در قفسه سینه و تنگی نفس شما را نگران کرده است، بهتر است تا انجام آزمایش MCH را جدی بگیرید. اما mchc چیست؟ این آزمایش در واقع، مقدار متوسط هموگلوبین خون را اندازهگیری میکند. بروز انواع کم خونی و بیماری تالاسمی، میتواند از نشانههای کاهش یا افزایش هموگلوبین باشد. همچنین اگر قصد دارید تا در ارتباط با آزمایش MCH بیشتر بدانید و به سوال” MCH در آزمایش خون چیست؟” پاسخ دهید، ادامه مطالب را از دست ندهید. همچنین اگر قصد انجام آزمایش دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، !
آنچه که در آزمایش MCH مورد بررسی قرار می گیرد، مقدار متوسط هموگلوبین در خون یا ارزیابی غلظت میانگین هموگلوبین در خون است. هموگلوبین پروتئینی است که به سلولهای قرمز کمک میکند تا اکسیژن را به دیگر سلولها و بافتهای بدن برسانند. بالا یا پایین بودن سطح MCH در آزمایش خون نشان میدهد که فرد مشکوک به بیماریهای و است. معمولا اختلال در فاکتور آزمایشی MCH ناشی از کمبود آهن، فولات و ویتامین ب است. درصورتی که اختلال در سطح MCH کنترل نشود، بیماریهای خونی مانند تالاسمی شدید، فقرآهن و مشکلات کلیوی و تیروئیدی بروز خواهند کرد. بهتر است بدانید که این تست جزو فاکتورهای محسوب میشود. با انجام یا و زنان، تمامی فاکتورهای مهم در آزمایش خون شما بررسی میشود.
شرایط انجام آزمایش MCH چیست؟
آزمایش MCH بهطور معمول در کنار آزمایشهای دیگر انجام میشود. توصیه میشود برای این آزمایش به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید. برای انجام این آزمایش به نمونه خون نیاز است. اگر پزشک برای شما آزمایش MCH و یا هر آزمایش دیگری را تجویز کرده است و زمان کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، ! درصورتیکه دارویی مصرف میکنید حتما راجع به آن با پزشک مشورت داشته باشید. ممکن است مصرف برخی داروها قبل از انجام آزمایش محدود یا قطع شوند.
چه زمانی باید آزمایش MCHC خون داد؟
از سؤالات مهمی که ممکن است ذهن شما را درگیر کند، این است که هدف از انجام آزمایش MCHC چیست و چه زمانی پزشک این آزمایش را تقاضا میکند؟ بهتر است بدانید که این آزمایش بخشی از آزمایش CBC است و برای بررسی موارد زیر انجام میشود:
- چکاپ کامل بدن
- تشخیص یک بیماری مانند اختلالات خونی
- درمان بیماری
- پیگیریهای بعد از درمان و بررسی اثربخشی روش درمانی به کار بردهشده.
دلایلی که ممکن است پزشک را مایل به بررسی هدفمند MCHC در آزمایش خون کند، میتواند هر یک از موارد زیر باشد:
- هنگامیکه هر یک از علائم آنمی مثل خستگی، پوست رنگپریده و سرگیجه در فرد دیده شود.
- هنگامیکه پزشک به دنبال دلایل مختلف آنمی باشد.
نحوهی انجام آزمایش MCHC خون
شاید شنیدن نام آزمایش به ما استرس بدهد. یکی از راه حلهای مقابله با این استرس، افزایش آگاهی و شناخت روند انجام آزمایش است.
اقدامات پیش از انجام آزمایش
پیش از انجام آزمایش MCHC که بخشی از آزمایش شمارش گلبولهای قرمز خون است، نیازی به رعایت رژیم خاص و یا محدودیت در انجام فعالیت نیست. همهی بیمهها این آزمایش را پوشش میدهند و همهی پزشکها میتوانند آن را درخواست بدهند. به یاد داشتهباشید که تمامی آزمایشهای خون قبلی خود را هنگام مراجعه به پزشک، به همراه داشته باشید.
برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن نیست و در هر ساعتی از روز میتوان آن را انجام داد.
فرایند انجام آزمایش
آزمایش MCHC را میتوان در همهی آزمایشگاهها انجام داد. پیش از خونگیری از بیمار، ابتدا محل ورود سوزن سرنگ از آلودگیها پاک میشود. سپس تورنیکت در بالای یک سیاهرگ بسته میشود و سرنگ خونگیری وارد رگ میشود. بعد از گرفتن مقدار مورد نیاز خون سرنگ خارج میشود و از شما خواسته میشود که محل خروج سوزن را با یک پد الکلی فشار دهید. خون گرفتهشده وارد لولهی آزمایش میشود تا بدون لختهشدن به آزمایشگاه فرستاده شود و بررسیهای لازم بر روی آن انجام شود. در آزمایشگاه نمونه با استفاده از دستگاه خاصی بررسی میشود و نتیجه برای بررسی و تفسیر برای پزشک ارسال میشود.
برخی از افراد ممکن است با دیدن خون و یا احساس سوزن در رگ، از حال بروند و یا احساس سرگیجگی کنند. در صورتی که سرگیجه داشتید، به اپراتور اطلاع دهید.
مراقبتهای بعد از انجام آزمایش
بعد از انجام آزمایش، نیازی به اقدام خاصی ندارید. بعد از خونگیری میتوانید به منزل میروید و فعالیتهای روزانهی خود را از سر میگیرید. عوارض جانبی احتمالی عبارتاند از:
- در صورتی که رگ به سختی پیدا شدهباشد و اپراتور آزمایشگاه سوزن را در دست شما جابجا کردهباشد، احساس درد در محل ورود سوزن خواهید کرد.
- در کسانیکه اختلالات انعقادی دارند و یا خون آنها رقیقتر است، خونریزی از محل زخم برای مدتی ادامه پیدا میکند.
- ممکن است در محل خونگیری کبودی وسیع و یا هماتوم ایجاد شود.
- در صورتیکه هنگام انجام نمونهگیری نکات بهداشتی بهخوبی رعایت نشود، ممکن است مراجعهکننده دچار عفونت شود.
خطرات و عوارض آزمایش
خطرات و عوارض انجام آزمایش CBC نادر است و انجام این آزمایش معمولا عارضهای به جای نمیگذارد. برخی از مواردی که بعد از انجام آزمایش ممکن است برای شخص پیش بیاید، عبارتاند از:
برای انجام آزمایش MCHC نیازی به ناشتایی نیست.
تفسیر آزمایش MCHC خون
بعد از انجام آزمایش و گرفتن نتیجهها، بهتر است علت و علائم هر یک از انواع نتایج این آزمایش آشنا شوید.
محدودهی نرمال MCHC در آزمایش خون
MCHC با ضرب مقدار هموگلوبین در صد و تقسیم آن بر عدد هماتوکریت به دست میآید. میزان MCHC بستگی به مقدار هموگلوبین و هماتوکریت دارد. مقدار طبیعی و محدودهی نرمال MCHC در آزمایش خون ۳۳.۴ تا ۳۵.۵ گرم بر دسیلیتر است. درصورتیکه عدد MCHC بهدستآمده از ۳۳.۴ کمتر باشد، MCHC خون شما پایینتر از محدوده نرمال و درصورتیکه این عدد از ۳۵.۵ بیشتر باشد، MCHC خون شما بالا در نظر گرفته میشود. کم یا زیادبودن این فاکتور میتواند هشداردهندهی موارد بسیاری باشد.
MCHC نرمال کاذب
در بسیاری از انواع یا کمخونی، ممکن است مقدار MCHC نرمال باقی بماند. برخی از انواع آنمی با مقدار میانگین غلظت هموگلوبین نرمال عبارتاند از:
- آنمی ناشی از ازدستدادن خون
- آنمی ناشی از بیماریهای کلیوی
- کمخونیهای ترکیبی
- اختلال در مغز استخوان
- آنمیهای همولتیک.
mchc پایین | mchc بالا |
کمبود آهن | آنمی همولتیک خودایمنی |
بیماریهایی همچون سلیاک، کرون و یا جراحیهای معده که باعث اختلال و کاهش جذب آهن میشوند. | اسفروسیتوز ارثی |
از دستدادن مزمن خون؛ مثلا کسیکه خونریزیهای شدید در دورههای قاعدگی دارد و یا کسیکه در طول زمان از طریق زخم معده خون از دست میدهد. | سوختگیهای شدید |
همولیز | بیماریهای کبدی |
سرطان | هایپرتیروئیدی |
علتهای مقادیر مشخص mchc
MCHC پایین در آزمایش خون
گاهی ممکن است به دلایلی مقدارMCHC خون شما کاهش پیدا کند. این حالت سبب بروز علائمی در بدن میشود که به تشخیص بیماری کمک میکند.
علائم MCHC پایین در آزمایش خون
نشانههایی که در شخص با MCHC پایین بروز میکند، بسیار شبیه به علائم کمخونی است. این علائم شامل موارد زیر هستند:
- خستگی مفرط و مزمن
- تنگینفس
- پوست رنگپریده
- پوست بهسادگی کبود میشود.
- سرگیجه
- ضعف.
کسانیکه بهتازگی MCHC خون آنها کاهش یافتهاست و یا کاهش کمی در مقدار MCHC دارند، این علائم را خفیف تجربه میکنند. حتی برخی از بیماران ممکن است متوجه این نشانهها نشوند.
علل کاهش MCHC در آزمایش خون
شایعترین علت کاهش این شاخص خونی در آزمایش خون، کم خونی است. آنمی هیپوکرومیک میکروسیت از شایعترین انواع کم خونی با MCHC کاهش یافته است. کسیکه به آنمی هیپوکرومیک میکروسیت مبتلاست، گلبولهای قرمز کوچک با هموگلوبین کم دارد. علل ایجاد این حالت میتوانند هر یک موارد زیر باشند:
- کمبود آهن
- بیماریهایی همچون سلیاک، کرون و یا جراحیهای معده که باعث اختلال و کاهش جذب آهن میشوند.
- از دستدادن مزمن خون؛ مثلا کسیکه خونریزیهای شدید در دورههای قاعدگی دارد و یا کسیکه در طول زمان از طریق زخم معده خون از دست میدهد.
- همولیز
علل کمتر شایع MCHC پایین عبارتاند از:
- سرطان؛ مخصوصا سرطانهایی که باعث خونریزیهای داخلی میشوند.
- خونریزیهای ناشی از انگلها
- مسموسیت با برخی فلزات.
از دلایل اصلی MCHC پایین آنمی است که از علائم آن رنگپریدگی است.
تشخیص MCHC کاهشیافته
راههای مختلفی وجود دارد که پزشک به کاهش میانگین غلظت هموگلوبین در خون پی ببرد. به این موارد در ادامه اشاره کردهایم.
آزمایش CBC: در صورتی که پزشک شما شک کند که مقدار MCHC خون شما کاهش پیدا کردهاست، درخواست CBC میکند و به آیتم MCV هم توجه میکند. MCV نشاندهندهی حجم گلبولهای قرمز خون است. پس از تشخیص کاهش این شاخص خونی، باید علت کمخونی پیدا شود تا درمان آن تسهیل شود.
مقدار آهن: گاهی پزشک مقدار آهن و ظرفیت اتصال آهن را در بدن شما بررسی میکند که نشاندهندهی جذب آهن در بدن است.
از دستدادن خون: هنگامیکه شخصی مقدار زیادی خون از دست بدهد، احتمال دارد که مقدار MCHC او کاهش یابد؛ بنابراین پزشک بهدنبال منبع خونریزی میگردد که معمولا در بانوان خونریزیهای شدید و طولانی در دورهی قاعدگی است.
عوارض MCHC پایین خون
از شایعترین عوارض کمبودن غلظت هموگلوبین در گلبولهای قرمز، کمبودن انرژی و نداشتن استقامت است. در این صورت ممکن است در انجام فعالیتهای روزانهی خود دچار مشکل شوید؛ بنابراین میزان این شاخص خونی پایین میتواند در انجام فعالیتهای شما ایجاد محدودیت کند.
اگر این حالت شدید باشد، ممکن است بیمار در تنفس خود دچار مشکل شود و اکسیژنرسانی به بخشهای مختلف بدن دچار مشکل میشود. در این حالت ریهها برای تنفس دچار زجر میشوند و آنمی هیپوکسیک (کمبود اکسیژن) رخ میدهد که از حالتهای خطرناک است. مثلا اگر به مغز اکسیژن کافی نرسد، میتواند برای حیات فرد تهدیدکننده باشد.
درمان MCHC پایین خون
هنگامی که پزشک متوجه کاهش MCHC در خون میشود، برای درمان آن تجویزهای مختلفی میکند:
- افزایش دریافت آهن در غذا
- مکمل آهن
- مصرف بیشتر ویتامین B6
- اضافهکردن فیبر به رژیم غذایی
- افزایش کلسیم در خون میتواند جذب آهن را مختل کند.
برای درمان کاهش MCHC چه بخوریم؟
مواد غذایی زیر برای افزایش مقدار هموگلوبین خون مفید هستند:
- گوشت قرمز
- حبوبات
- غذاهای دریایی
- اسفناج
- سایر سبزیجات با برگ سبز.
با مصرف مواد غذایی غنی از آهن می توان MCHC پایین خون را درمان کرد.
MCHC بالا در آزمایش خون
در صورتی که مقدار این آزمایش از ۲۵.۵ بالاتر رود، فرد دچار علائمی میشود که ناشی از علل خاصی است. با ما همراه باشید تا این علل و نشانهها را بهتر بشناسید.
علائم MCHC بالا در آزمایش خون
بالا بودن مقدار متوسط هموگلوبین در گلبولهای قرمز با بروز علائمی همراه است. برخی از این علائم عبارتاند از:
- ضربان قلب تند میشود. البته این حالت در کاهش MCHC هم اتفاق میافتد.
- احساس سرما؛ در صورتی که علت افزایش این شاخص خونی در خون کم خونی باشد، فرد احساس سرما میکند.
- سردرد
- عدم تمرکز
- درد قفسهی سینه
- از حال رفتن.
علل بالارفتن MCHC در آزمایش خون
بالا رفتن MCHC در خون به معنی افزایش غلظت هموگلوبین در گلبولهای قرمز است. این اتفاق معمولا در کسانی میافتد که سیگار میکشند. در برخی از بیماریهای ممکن است افزایش کاذب این آزمایش را شاهد باشیم. دلایل احتمال افزایش غلظت هموگلوبین عبارتاند از:
- آنمی همولتیک خودایمنی
- اسفروسیتوز ارثی
- سوختگیهای شدید
- بیماریهای کبدی
- هایپرتیروئیدی
- آنمی سیکل سل (کم خونی داسی شکل)
- بیماری هموگلوبین C.
عوارض MCHC بالای خون
- ضعف
- سرگیجه
- احساس خستگی در بیشتر مواقع
- زردی
- ادرار تیره
- پوست رنگپریده
- تپش قلب
- تنگینفس بعد از انجام فعالیت.
درمان MCHC بالای خون
برای درمان این حالت، باید علت اصلی شناخته شود و به حل ریشهی بیماری پرداخته شود.
آزمایش MCHC بهعنوان بخشی از آزمایش خون یا CBC انجام میشود.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "MCHC مخفف چیست و در آزمایش خون به چه معناست؟" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "MCHC مخفف چیست و در آزمایش خون به چه معناست؟"، کلیک کنید.