3 نقش اصلی شرکت های دانش بنیان در بهره وری/بررسی موانع دانش بنیان ها
رییس مرکز طرح های کلان معاونت علمی مطرح کرد؛
رییس مرکز طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با اشاره به نقش دانش بنیان ها در بهره وری گفت: دانش بنیان ها در توسعه فناوری و نوآوری، مطالبه گری و ارایه مدل های حکمرانی نقش مهمی ایفا می کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری ری رایت، میثم فرج الهی رییس مرکز طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در یک برنامه تلویزیونی گفت: در حال حاضر، موضوع بهره وری به یک گفتمان اصلی در بخش های مختلف دولت و حاکمیت تبدیل شده است.
وی با تاکید بر اینکه باید ارتقای بهره وری به گفتمان نخبگانی جامعه تبدیل و از طرف دیگر به گفتمان غالب در جامعه تبدیل شود، گفت: شرکت های دانش بنیان در سه حوزه نقش بازی می کنند.
فرج الهی با اشاره به این حوزه ها گفت: حوزه توسعه فناوری و نوآوری؛ اولین بخش تاثیرگذاری دانش بنیان هاست. ما برای توسعه در بخش های انرژی، مسکن یا کشاورزی احتیاج به توسعه فناوری و نوآوری داریم.
به گفته رییس مرکز طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ادامه داد: در حوزه های معدن، کشاورزی و انرژی که کشور دارای مزیت نسبی است خوب عمل نکرده ایم.
وی ادامه داد: مطالبه گری دومین بهش تاثیرگذاری دانش بنیان ها به شمار می رود؛ مطالبه گری و بهره وری موضوع بسیار مهمی است که در جامعه نخبگانی باید شکل بگیرد.
فرج الهی ادامه داد: نکته سوم نیز ارایه مدل های حکمرانی است؛ درکل در مطالبه گری و ارایه مدل های حکمرانی هنوز شرکت های دانش بنیان فعال نشده است اما در توسعه فناوری و نوآوری بسیار خوب و قوی عمل کردند.
به گفته وی، برای ارتقای بهره وری در حوزه فناوری و نوآوری نزدیک به 90 درصد، مشکلی نداریم.
وجود چالش جذب فناوری در صنایع
رییس مرکز طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری گفت: علت اینکه بهره وری در بعضی از صنایع پایین است توسعه فناوری نیست بلکه انتشار و جذب فناوری است یعنی شرکت های دانش بنیان فناوری و نوآوری را توسعه داده اند اما توسط صنایع، منتشر و جذب نشده است!
فرج الهی تاکید کرد: از این رو باید قوانین به گونه ای باشد که شرکت ها چاره ای جز حرکت به سمت بهره وری نداشته باشند و از طرفی انگیزه لازم برای شرکت های دانش بنیان نیز وجود داشته باشد؛ شرکت های دانش بنیان از لحاظ انگیزه و دانش توانمند هستند اما انگیزه های مالی باعث عدم ورود آنها می شود.
وی ادامه داد: یک مانع دیگر با عنوان تامین مالی وجود دارد مثلاً در نیروگاه های برق ما بهره وری پایین است و نیروگاه ها برای افزایش بهره وری نیازمند تامین مالی و پول هستند! برای تامین مالی باید مدل های مالی را درنظر بگیریم.
رییس مرکز طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری گفت: افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان به تنهایی، نشان می دهد کشور، نخبگانی دارد که به سمت حل مسیله حرکت کرده و تحقیق و توسعه شکل می گیرد و حضور نخبگان بیشتر شده است اما بیشتر از تعداد، کیفیت شرکت های دانش بنیان و تاثیرگذاری آنها در عرصه علم و فناوری کشور و اقتصاد دانش بنیان حایز اهمیت است.
فرج الهی با بیان اینکه یکی از مولفه های جدی اقتصاد دانش بنیان، موضوع بهره وری است تصریح کرد: شرکت های دانش بنیان آنطور که در موضوعات دیگر ورود پیدا کردند در موضوع بهره وری ورود نداشته اند! که دلیل آن این است که انگیزه مالی برای شرکت های دانش بنیان ایجاد نشده است.
وی گفت: 70 درصد برق کشور در موتورهای الکتریکی مصرف می شود که از جمله آنها یخچال، ماشین لباسشویی، صنایع بزرگ و … است و سوال اینجاست که اگر شرکت دانش بنیان، موتور الکتریکی جدیدی را در صنایع جایگزین کرده و باعث کاهش مصرف شود، نقش شرکت دانش بنیان در کاهش مصرف برق کجاست؟!.
رییس مرکز طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری گفت: ما با کمک سازمان ملی بهره وری و نهادهای دیگر از جمله وزارت نیرو و شرکت گاز مدل های پایلوتی را اجرا می کنیم.
فرج الهی تاکید کرد: ما در معاونت علمی به عنوان قرارگاه فرماندهی علم و فناوری و اقتصاد دانش بنیان کشور بر روی حضور مردم به شدت سرمایه گذاری می کنیم تا بتوانیم حضور مردم و ابتکار مردم را در مدل های طراحی شده بیاوریم.
وی گفت: تلاش می کنیم در حوزه کشاورزی با وزارت جهاد کشاورزی و در حوزه معدن با وزارت صمت مدل های پایلوتی را ایجاد کنیم.
رییس مرکز طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: 10 هزار شرکت دانش بنیان ثبت شده در کشور وجود دارد که 70 درصد آن، نوپا و 30 درصد فناور و نوآور هستند. اگر ما بتوانیم بازار شرکت های دانش بنیان نوپا را تامین کنیم اصلاً نیازی به حمایت حاکمیت ندارند.
فرج الهی تاکید کرد: همچنین از 70 درصد شرکت های دانش بنیان نوپا شاید 30 درصد نیاز به حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری داشته باشند.
وی با بیان اینکه امروز صادرات شرکت های دانش بنیان دو برابر شده است، گفت: افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان بسیار مثبت بوده و حضور شرکت های دانش بنیان در GDP افزایش پیدا کرده است و همه اینها نشان می دهد که موانع به آرامی در حال برطرف شدن است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "3 نقش اصلی شرکت های دانش بنیان در بهره وری/بررسی موانع دانش بنیان ها" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "3 نقش اصلی شرکت های دانش بنیان در بهره وری/بررسی موانع دانش بنیان ها"، کلیک کنید.