تهاتر مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
تهاتر با معنای معامله پایاپای به عنوان یک مکانیزم مالی و حقوقی به مودیان این امکان را میدهد که بهجای پرداخت نقدی بدهیها از طلب یا اعتبار خود برای تسویه حساب استفاده کنند. در نظام مالیاتی نیز تهاتر مالیاتی زمانی رخ میدهد که مودی در عین بدهی به سازمان امور مالیاتی مطالباتی نیز از این سازمان داشته باشد.

تهاتر مالیات بر ارزش افزوده در زمینه مالیاتهای غیرمستقیم هم اعمال میشود و به معنای کسر مالیات پرداختی در خرید از مالیات دریافتی در فروش است. مالیات ارزش افزوده باید بهصورت فصلی به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود. ازطریق روند تهاتر مالیاتدهندگان این امکان را دارند تا از طلب خود بدهیهای موجود را کسر کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا درخصوص تهاتر مالیاتی اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم.
تهاتر مالیاتی ارزش افزوده
تهاتر مالیاتی چیست؟
قبل از بررسی تهاتر مالیات بر ارزش افزوده بهتر است با معنای کلی تهاتر مالیاتی آشنا شوید. تهاتر تعریف مشخصی از نظر تسویه بدهی و طلب دارد؛ اما در نظام مالیاتی قوانین ویژهای برای این امر وجود دارند. زمانی که فرد شرکت یا کسبوکاری بدهی مالیاتی داشته باشد میتواند از ابزار تهاتر برای تسویه و کاهش بدهیهای خود استفاده کند. به کمک این روش مودیان این امکان را دارند تا با بهرهگیری از طلب یا اعتبار مالیاتی ذخیره شده بدهیهای جدید مالیاتی خود را کم یا بهطور کامل تسویه کنند.
📌نکته: تهاتر مالیاتی زمانی اجرایی میشود که مالیاتدهنده بهطور همزمان هم بدهی و هم طلب یا اعتبار مالیاتی داشته باشد. نظام مالیاتی این فرایند را برای ایجاد تعادل مالی و کاهش بار مالیاتی بر افراد و شرکتها اجرایی کرده است.
قواعد حقوقی تهاتر مالیاتی
قواعد حقوقی تهاتر مالیاتی
قواعد حقوقی ویژهای درخصوص تهاتر مالیاتی وجود دارند که میتوانیم به برخی از موارد آن در ادامه اشاره کنیم:
1. اصول و قواعد بدهی مالیاتی
در مورد بدهی مالیاتی این شرایط وجود دارد که اگر مودی همزمان که بدهی مالیاتی به دولت دارد مطالباتی هم از اداره مالیات یا از دیگر شرکتهای دولتی داشته باشد به میزان یکسان تهاتر طلب و بدهی صورت گیرد.
📌 ماده: بنابر اصل 53 قانون اساسی و ماده 11 قانون محاسبات عمومی به این دلیل که تمامی پرداخت و دریافتهای دولت از جمله مالیات باید ازطریق خزانه ملی انجام شود طی بخشنامههای سازمان امور مالیاتی امکاناتی را برای تهاتر بین بدهی مالیاتی مودی به دولت با طلبی که دارد فراهم شده است.
2. پرداخت مالیات متعلقه
زمانی که مودی مالیاتی را به اداره مالیات بدهکار است باید مالیات متعلقه خود را در سررسید معین شده پرداخت کند. عدم پرداخت به موقع باعث میشود به ازای هر ماه تاخیر معادل 2/5 درصد مالیات پرداخت نشده جریمه به مودی تعلق گیرد. از طرفی درصورت قطعی شدن بدهی مالیاتی اداره مالیات میتواند با صدور اجراییه مالیاتی و فروش اموال مودی بدهی مالیاتی جریمه و هزینههایی که طلب دارد را وصول کند.
حال ممکن است در مواردی مودی از اداره مالیات طلبکار باشد مانند مواقعی که مبلغی اضافی بهدلیل اشتباه در محاسبات مالیات پرداخت شده یا مواقعی که مالیات پرداختی غیرقانونی بوده و طبق قوانین قابل استرداد است.
📌 ماده: در چنین شرایطی مودی بر اساس ماده 242 قانون مالیاتهای مستقیم و رای هیئت عمومی دیوان عدالت میتواند استرداد مبالغ اضافی را بههمراه معادل 1/5 درصد خسارت دیرکرد ماهیانه از اداره مالیاتی دریافت کند.
3. تهاتر مالیات بر ارزش افزوده
در خصوص تهاتر مالیات بر ارزش افزوده نیز مالیات و عوارضی که مودی برای خرید کالاها و خدمات مورد نیاز پرداخت کرده به عنوان اعتبار مالیاتی محاسبه میشود. در این حالت جمع مالیات و عوارض دریافتی که مودیان باید بابت فروش به عنوان مالیات بر ارزش افزوده به اداره مالیاتی پرداخت کنند از اعتبار مالیاتی آنها کسر میشود. مواقعی که جمع اعتبار مالیاتی مودی در هر دوره بیشتر از مالیات و عوارض فروش پرداختی باشد اداره مالیات باید مبلغ مازاد را به دورههای بعد انتقال دهد یا به مودی مسترد کند.
4. پرداخت بدهی اداره مالیاتی درصورت طلبکاری مودیان
اداره مالیاتی درصورت طلبکاری مودیان موظف به پرداخت بدهی خود است. حال اگر مودی به همان منبع مالیاتی بدهکار باشد (یعنی هم طلب و هم بدهی از یک منبع باشد) تهاتر و تسویه با درخواست مودی از اداره مالیات میتواند صورت گیرد. به عنوان مثال اگر مالیاتدهنده بابت عملکرد یک سال مالیاتی از اداره مالیات طلبکار شده و در همین زمان هم بابت مالیات عملکرد یک سال دیگر بدهکار باشد میتواند تسویه بدهی سال مالیاتی را ازطریق تهاتر تقاضا کند و انجام دهد.
📌 ماده: طی بخشنامه سازمان امور مالیاتی در سال 1392 اگر مودی بابت منبع مالیات عملکرد مستحق استرداد مبلغ اضافی باشد این مبلغ با بدهی مودی بابت مالیات تکلیفی حقوق یا منبع دیگری قابل تهاتر نیست. در این مواقع مودی باید مالیات تکلیفی حقوق را پرداخت کند و طلب مودی بابت مبلغ اضافی در منبع عملکرد باید در وجه وی واریز شود.
📌 تبصره: طبق قوانین وضع شده در نظام مالیاتی درخواست تهاتر کردن بین بدهی با طلب به اختیار مودیان است. در واقع اگر مودی درخواست استرداد طلب مالیاتی خود را داشته باشد اداره امور مالیاتی مکلف به پرداخت آن است و نمیتواند مودی را ملزم به درخواست تهاتر کند.
5. داشتن بدیهی مالیاتی به دولت
در مواردی احتمال دارد مودی در زمانی که بدهی مالیاتی به دولت دارد از یک شرکت دولتی دیگر طلب داشته باشد. در این خصوص قوانینی برای امکان تهاتر بین بدهی مالیاتی مودی با طلب آن از شرکت دولتی فراهم شده است.
📌 ماده: بر اساس بند پ ماده 2 قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور که در سال 94 تصویب شده دولت موظف است بدهی اشخاص حقیقی حقوقی خصوصی و تعاونی را با طلب این اشخاص از شرکتهای دولتی تهاتر کند.
📌 تبصره: اگر بدهی مالیاتی مودی ازطریق تهاتر با طلب از شرکت دولتی تسویه میشود سازمان امور مالیاتی کشور طبق مصوبه هیئت وزیران مکلف است این تهاتر را به عنوان وصول بدهی تلقی کند. این روند باید در مدت یک روز کاری پس از ابلاغ تصویبنامه نسبت به توقف عملیات اجرایی و رفع ممنوعالخروجی مودی بابت بدهی تا سقف مبلغ تهاتر شده انجام شود.
امکان دریافت خسارت از دولت به واسطه تهاتر
دریافت خسارت از دولت به واسطه تهاتر مالیاتی به معنای استفاده از اعتبار مالیاتی برای جبران خسارتهایی است که افراد یا شرکتها از دولت یا نهادهای دولتی میبینند. عملکردهای نادرست تاخیر در پرداختها یا خسارتهای ناشی از اعمال قانون به اشتباه میتواند منجر به این خسارتها شود. امکان دریافت خسارت از دولت بهخاطر تهاتر مالیات بر ارزش افزوده نیز تایید شده است و به مودیان این امکان را میدهد که بدهیهای مالیاتی خود را از خسارتهای وارده جبران کنند.
اگر شخص یا شرکتی بهدلیل اقدامات یا کوتاهیهای دولت دچار ضرر شده باشد میتواند بهصورت قانونی تقاضای جبران خسارت کند. در مواردی این خسارتها به عنوان اعتبار مالیاتی پرداخت میشوند که مالیاتدهندگان از این اعتبار برای تسویه بدهیهای مالیاتی خود استفاده کنند. امکان دریافت خسارت تنها در شرایطی ممکن است که چهارچوبهای قانونی آن رعایت شوند که طی روند زیر است:
- خسارتهای وارده باید بهطور قانونی تایید و مستند شوند.
- مودی باید درخواست رسمی به اداره امور مالیاتی ارائه دهد.
- درخواست باید از طرف اداره امور مالیاتی تایید شود.
- تهاتر خسارت باید در چهارچوب قوانین نظام مالیاتی انجام گیرد و ممکن است در مواردی محدودیتهایی وجود داشته باشد.
دریافت خسارت از دولت به واسطه تهاتر میتواند مشکلاتی نیز در پی داشته باشد. فرایند تایید خسارت زمانبر است و امکان تبدیل آن به اعتبار مالیاتی پیچیدگیهای قانونی دارد. در مواقعی هم احتمال دارد که محدودیتهای قانونی مودیان را از ادامه کار باز دارند. با این حال جبران خسارت ازطریق تهاتر مالیاتی درصورت انجام میتواند به کاهش بدهیهای مودیان کمک کند و بار مالی ناشی از پرداختهای مالیاتی سنگین را کاهش دهد.
📌آیا میدانستید جهت بهبود فرایند حسابداری و مالی خود میتوانید از خدمات اعزام نیروی حسابدر در محل توسط شرکت حسابداری دهناد بهره مند شوید؟
تهاتر مالیات بر ارزش افزوده
تهاتر مالیات بر ارزش افزوده به معنای کسر مالیات پرداختی بر خرید کالا یا خدمات از مالیات دریافتی از کالا یا خدمات در یک دوره مشخص است. به عبارت دیگر مودی میتواند مالیاتی که به عنوان خریدار پرداخت میکند را از مالیاتی که به عنوان فروشنده دریافت کرده است کسر کند و فقط ما به تفاوت آن را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.
برای اجرایی شدن تهاتر مالیات ارزش افزوده باید کسبوکارها اعتبار مالیاتی معتبر داشته و بهطور کامل ثبت و مستند کنند. ضمن اینکه باید این مدارک و مستندات مرتبط با خرید و فروشهای خود را به سازمان اداره امور مالیاتی ارائه دهند. مستندات باید شامل اطلاعات کامل فاکتورها و رسید پرداختهای مالیات بر ارزش افزوده باشند. از طرفی مودیان باید در بازههای زمانی مشخص (3 ماه یک بار) بهصورت فصلی اظهارنامه مالیاتی خود را در سازمان مالیات ثبت کنند.
نحوه اجرای تهاتر مالیات بر ارزش افزوده
برای اجرای تهاتر مالیات بر ارزش افزوده کسبوکارها و مشاغل باید بهطور منظم اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان اداره امور مالیات ارائه دهند. در این اظهارنامه میزان مالیات پرداختی در خرید و مالیات دریافتی در فروش باید مشخص شود. از طرفی تفاوت این 2 مقدار باید محاسبه شده و به عنوان مالیات قابل پرداخت یا استرداد تعیین شود.
سند تهاتر ارزش افزوده
در پایان هر فصل مالیاتی برای تعیین تکلیف حسابهای مالیات بر ارزش افزوده سندی به نام “سند تهاتر ارزش افزوده” ثبت میشود. در طی دوره با خرید کالا یا خدمات مشمول مالیات حساب ارزش افزوده خرید بدهکار و با فروش حساب ارزش افزوده فروش بستانکار میشود. در پایان دوره مانده این دو حساب با یکدیگر تهاتر شده و ما به التفاوت آن مشخص میکند که مودی مالیاتی بدهکار است یا طلبکار. در صورت بدهکار بودن باید اظهارنامه ارسال قبض صادر و مالیات پرداخت شود و در صورت طلبکار بودن سازمان امور مالیاتی به مودی بدهکار است. این سند نقش کلیدی در بستن حسابها و ارسال دقیق اظهارنامه دارد.
سخن پایانی
تهاتر مالیات بر ارزش افزوده بار مالی ناشی از پرداخت مالیاتهای غیرمستقیم را برای مودیان کم میکند. همچنین به مدیریت دقیق و شفافیت امور مالیاتی کسبوکارها کمک میکند. حال ممکن است اجرای این تهاتر و مستندسازی آن کمی چالشبرانگیز باشد؛ اما در مجموع به اختیار مودی و به نفع آن است.
اگر شما هم در زمینه تهاتر امور مالیاتی نیاز به مشاوره مالیاتی دارید میتوانید ازطریق همین صفحه به سایت دهناد مراجعه کنید. این مجموعه با یک تیم پشتیبان با تسلط کاملی که به امور نظام مالیاتی دارد میتواند مشکلات شما را حل کند. دهناد با ارائه راهکارهای هوشمندانه شما را از پرداخت جرایم مالیاتی مصون نگه میدارد.
منبع: https://dehnaad.com/vat-clearance/
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تهاتر مالیات بر ارزش افزوده چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تهاتر مالیات بر ارزش افزوده چیست؟"، کلیک کنید.